LIVRARE ȘI RETUR GRATUIT

HIKING, TREKKING SI MOUNTAINEERING

Muntele ne poate oferi o senzație de libertate de neimaginat și o multitudine de oportunități de a ne relaxa, de a ne reîncarca bateriile și nu în ultimul rănd de a face mișcare. Atăt timp căt învățăm despre el, îl respectăm, ne va respecta și ne va învața și el înapoi; înzecit.

Pe langă echilibrul pe care încercam să îl avem zilnic ( să dormim 8 ore, să mancăm echilibrat, să facem mișcare acasă, la sală sau chiar în confortul căminului nostru) este important să evadam cu adevarat în natură și încercăm activități precum Hiking, Trekking sau Mountaineering (alpinism).

Poate le-ai încercat sau poate crezi că le-ai încercat, dar totuși acest lucru este confuz; nicio problema, în următorul articol ne-am propus să împărtășim cu voi care sunt diferențele între aceste activități.

Unii oameni folosesc cuvintele Hiking, Trekking sau Mountaineering (alpinism) ca și cum ar fi sinonime, dar, de fapt, nu sunt așa. În timp ce sunt toate activități în aer liber desfășurate pe munte, care îți fac să pompeze sângele, te ajută să descoperi lucuri și te fac sa te bucuri de natură, există unele diferențe între ele. Sperăm că, după ce citești acest articol, vei înțelege clar diferența dintre Hiking, Trekking sau Mountaineering (alpinism), de ce aveți nevoie atunci când participați la oricare dintre ele și în final, să descoperiți avantajele și dezavatanjele fiecaruia dintre ele. Am încercat să sumarizăm pe căt de mult posibil informațiile însă cu toate acestea vă recomandăm să efectuati o aprofundare în momentul în care vă hotarâți să încercați pentru prima oara una din cele trei activități.

 HIKING-ul SAU DRUMEȚIA

 Drumeția este de departe cea mai pe îndelete activitate a celor trei. Începeți de aici  dacă nu ați fost niciodată pe munte și începeți progresiv cu trasee usoare, alege-ți o pereche de ghete confortabile create special pentru munte, echipează-te cu o pereche de colanți cu protecție UV și respirabilitate crescută, un triocou tehnci de la ultima alergare la care ai fost și nu în ultimul rănd inivită-ți 2-3 cele mai bune prietene! Drumeția implică mersul pe trasee marcate de dificultate ușoară sau moderată. De obicei, drumețiile pot dura de la o jumătate de oră, o jumătate de zi sau chiar o zi. Unele dintre cele mai populare locuri de drumeție din Romania includ zona Fagaras, Piatra Craiului și Apuseni care este la fel de uimitor din punct de vedere vizual, pe cât este de variat pe teren. Instagrammable!

Deși drumeția este mai accesibilă decât alpinismul și trekking-ul, totuși se poate dovedi a fi o provocare pentru unii oameni. De obicei, drumețiile încep și se termină în același loc. Dar unele au puncte de pornire și sfârșit diferite. În majoritatea cazurilor, o drumeție poate dura oriunde între 2 și 8 ore, important este să vă documentați foarte bine înainte.

     munte drumetie aventura varful moldoveanu echipament munte

 

Îmbrăcăminte și echipament necesar:

Dincolo de aspectul practic, hainele comunică ceva despre noi, despre aparteneța la grup, statut social și hobbyuri. Este de înțeles dacă vrei ca echipamentul tău să te facă parte din gașca munțomanilor, dar nu trebuie să fie scop în sine.

Echipamentul îndeplinește două funcții: confort și protecție. Odată ce ai înțeles aceste două concepte și pleci cu ele în minte, orice alți factori ca noutatea colecției din care face parte haina, culorea sau accesorii cool trece pe locul doi și devin o opțiune doar în cazul în care bugetul îți permite.

Încălțăminte adecvată - Ca începător, la modul ideal, vei aborda întâi poteci mai domoale și vei crește gradual durata și dificultatea traseelor. Totodată, încă nu știi care sunt nevoile tale reale pe traseu, ce-ți place, ce are corpul tău nevoie, astfel că trebuie să te orientezi către piese cât mai generale ca folosire și nu unele dedicate anumitor condiții și sectoare.

Cel mai bun exemplu pe care ți-l pot oferi sunt încălțările. Bocanci de munte de trei sezoane, de vară, de iarnă, ghete de trail, de trekking, de approach, talpă flexibilă, semi-rigidă sau rigidă, ghete de munte scurte sau înalte, există o multitudine de modele de pantofi cu care poți aborda un traseu și este posibil să te pierzi printre rafturi și cutii. Perechea perfectă de bocanci e ca Făt-Frumos, o tot cauți dar nu există. Există doar bocancul potrivit ție pentru o anumită activitate în care te simți confortabil.

Șosete – sunt foarte importante și pot face toată diferența la o tură. Alege o pereche subțire cu respirabilitate crescuta (nu bumbac!) pentru vară sau una groasă, eventual model de schi pentru turele în vreme cu temperaturi scăzute.

Tricou tehnic – 2 bucăți sunt suficiente. Pentru varietate poți lua unul cu mânecă lungă, bun pentru vreme mai rece și protecție de soare și unul cu manecă scurtă pentru atunci când temperatura este ridicată. Recomandarea noastră este să alegi tot timpul un tricou care permite pielii să respire, se usucă usor și care are protectie UV. Toate tricourile THE WOMEN'S LOCKER sunt create dintr-un material tehnic cu o structura a fibrelor ce ofera o protectie ridcată impotriva radiatiilor UV 50+ iar datorita tehnologiei NILIT BREEZE iți va oferi o senzație de racorire la nivelul pielii cu până la un 1 grad Celsius.

tricou tehnic alergare munte respirabiliate quick dry proteție uv

 

Colanti sport– Dacă planuiești să faci traseul vara, o pereche de colanți este suficientă. Alege tot timpul colanți confortabili ce îți vor oferi libertate mare de mișcare, cu respirabilitate crescută și cu compresia potrivită. Nu face rabat la aceste articole deoarece ele iți vor oferi tot ce este nevoie ca să poți duce tura la bun sfarsit. Iarna poti opta pentru un pantalon creat din softshell ce este rezistent la ploaie, vânt și abraziune, dar în același timp respirabil și elastic. Este pantalonul ideal pentru activități care implică multă mișcare.

Busitera sport - Activitatea fizică chiar și mersul în drumeții, face ca sânii să se miște în sus, în jos și chiar într-o cifră de opt. Mișcările continue și repetitive pot duce la durere, durere și apăsare. Bustierele sport THE WOMEN’S LOCKER sunt făcute pentru a reduce această mișcare. Sânii nu au mușchi, iar fară sprijin corespunzător vei avea un discomfort pe tot parcursul traselui. Alege o bustieră cu proprietăți tehnice precum THE WOMEN’S LOCKER QUICK DRY, BREATH, UV SHILED, COMPRESS, ce îi va permite pielii să respire, să stea usacată, o va proteja în fața razelor UV și iți va oferi compresia potrivită.

 

bustiera sport bustiera alergare munte drumetie colant leggings

Jachetă fleece cu fermoar în față, grosime medie. Numai buna de pus peste tricou când se răcorește sau pe sub jacheta impermeabilă iarna sau pe timp de ploaie.

Pelerina de ploaie, în prima fază nu investi în vreo geaca super tehnica, o pelerina simpla din plastic pana la genunchi isi va face perfect treaba. Va veni și momentul cand sa investesti intr-o geacă impermeabila.

Rucsac de munte – dacă ești convinsa că nu vei face ture mai lungi de o zi atunci un rucsac până în 20 litri îți va fi suficient. Pentru ture mai lungi poți opta pentru un model mai mare care se poate strânge cu chingi pe lateral. Important este sa fie cat mai compartimentat pentru a iti putea tine lucrurile grupate pe categorii.

Busola / GPS și o hartă - acestea vă vor ajuta să găsiți locuri de campare și vă vor spune unde sunteți în raport cu destinația, rutele de ieșire de urgență sau apa. Sfat- stai mereu pe traseul marcat chiar daca GPS-ul te directioneaza diferit. Traseul marcat este cel mai de incredere in natura.

Apa - nu numai că te va păstra hidratata dare te va proteja și de raul de altitudine sau dezhidratare. Ca sa eviti deshidratarea sau hiperhidratarea, bea cateva guri de apa la fiecare 15 sau 20 de minute sau in functie de cat de mult transpiri.

Mâncare - gustările pe care le transporți te vor ajuta să menți nivelul ridicat de energie. Recomnadarea este sa nu ajungeti in pragul in care să îți  fie foame. Mancati constant in cantitati mici in timpul pauzelor. Rationalizează mancarea astfel incat sa nu rămâi fară, pana in ultima parte a traseului.

Articole de siguranță – ai nevoie chibrite si bricheta pentru foc, un fluier, protectie solara, ochelari de soare, baterie externa, un dezinfectant, o fasa , servetele umede, briceag și o lanternă. Acestea sunt grozave dacă veți face drumetii mai lungi dar este indicat să le porti tot timpul.

Pungă de gunoi - pentru a păstra gunoiul. Referitor la orice gunoi menajer (ambalaje etc) este evident că nu trebuie să lăsam nimic în urma noastră. Recomandarea noastră este să nu lasam nici macar cojile de banana sau cotoarele de mere oricat de biodegradabile ar fi ele.

Nivel de fitness obligatoriu

Drumețiile nu sunt atât de stricte, dar chiar și atunci, trebuie să fii pregătită pentru asta. A face o plimbare de două ori sau de trei ori în timpul săptămânii nu va fi sufficient sa te pregateasca pentru o tura pe munte de o zi. Incepe cu alergari usoare de cativa km macar de 2 ori pe saptamana inglobând și alte activitati preferate precum Pilates, yoga sau chiar HIT.

Avantajele drumeției

  • Ajută la reducerea riscului de atac de cord și a bolilor de inimă.
  • Reduce tensiunea arterial.
  • Reduce riscul unor tipuri de cancer.
  • Arde calorii și ajută la pierderea în greutate.
  • Te relaxeaza si te ajută sa te decontezi.
  • Descoperi locuri noi de care nici nu iți imaginai ca există.
 

Dezavantaje ale drumeției

  • Te poti rănii dacă nu ești echipată corespunzător.
  • Drumeția poate provoca dureri musculare zile intregi după călătorie
  • Vremea se poate schimba drastic.
  • Poate provoca bătături, chiar si caderi de unghii în cazul in care nu esti incaltată corespunzător.

Trasee populare de hiking

Poti sa faci hiking oriunde in lume, insa exista cateva zone care sunt populare pentru acest tip de drumetii. In Romania, muntii Carpati ofera excelente posibilitati pentru drumetii de o zi sau chiar de cateva ore. Iata cateva trasee populare de hiking din Romania:

 Trasee de hiking din Romania:

  • Sinaia – Poiana Stânii
  • Gura Diham – Cabana Diham
  • Bușteni – Cascada Urlătoare
  • Izvorul Muntelui – Cabna Dochia
  • Poiana Pelegii – Gura Apei
  • Satul Ghețar – Peștera Scărișoara
  • Babele – Cabana Caraiman – Crucea Caraiman
  • Cabana Ciucaș – Tigăile Mari – Vârful Ciucaș
  • Cabana Trei Brazi – Cabana Secuilor – Masivul Postăvaru

TREKKING SAU DRUMEȚIILE CU POPAS

Trekking este exact între alpinism și drumeție în ceea ce privește dificultatea. Cu toate acestea, este ceva mai asemănător cu drumeția decât alpinismul. Diferența dintre Trekking și drumeții este că Trekking-ul tinde să fie mai lung decât drumețiile, deoarece pot dura câteva zile mai mult.

Ca atare, va trebui să campați sau să vă faceți planuri pentru a rămâne în cabane de munte sau mici cabane de-a lungul traseului de trekking. Drumurile încep și se termină în diferite locuri, iar distanța poate varia de la 40 la câteva sute de kilometri.

Denumirea de trekking isi are originea in cuvantul „trekken“ din limba Afrikaans care inseamna „a trage“, „a calatori“. La mijlocul secolului al XIX-lea acest cuvant a fost preluat și în limba engleza și a capatat semnificația de calatorie lungă si anevoioasă mergând, de obicei, pe jos.

Scopul unei experiențe de trekking nu este neaparat destinația, ci călătoria în sine. Trekkerii sau drumeții, oamenii care practica acest sport, calatoresc în pas domol, în timp ce admiră peisajele și natura. Practic, trekkingul este o activitate care iți testează limitele fizice și mentale și este o provocare pentru aventurieri. Pe langă intensitatea calatoriei, acesta reprezinta o oportunitate sa explorezi diferite regiuni si sa te conectezi cu natura.

 

varful moldoveanu munte drumetie trekking

Îmbrăcăminte sau echipament necesar

Când iți vei face necesarul pentru o călătorie de trekking, ar trebui să iți limitezi greutatea rucsacului la 33 de kilograme. Lista de verificare a lucrurilor de care ai nevoie în timpul călătoriei include tot ceea ce veți avea nevoie pentru o excursie (menționată mai sus), precum și alte câteva elemente, inclusiv:

  • Un sac de dormit
  • Saltea de camping
  • Articole de toaletă
  • Mănuși impermeabile in functie de anotimp
  • Alege imbracaminte din materiale sintetice, precum polipropilena sau polar-tek si cele din fibre naturale, precum lana merinos, extrem de potrivita pentru echipamentul de drumetie deoarece pastreaza caldura chiar si atunci cand este uda si poate fi purtata mai multe zile fara sa prinda mirosuri neplacute. Acestea sunt usoare, comode, permit eliminarea transpiratiei si tin de cald. Evita insa bumbacul, care se usuca greu si retine umezeala, fiind neindicat pentru echipamentul sportiv de orice fel.
  • Ghete de trekking împreună cu șireturi de rezervă
  • Șosete calde pentru drumeții
  • Încălțăminte de purtat în jurul taberei.
  • Stâlpi telescopici de trekking.

 Nivel de fitness obligatoriu

 Deși s-ar putea să te simțiți pregătită pentru un drum, înainte sa pleci în călătorie, e recomandat să exersezi ca să fii în formă, mai ales dacă ți-ai propus sa mergi pe un traseu lung, care necesită multă pregatire fizică. Poți să faci plimbari scurte în cateva zone cunoscute, cu rucsacul in spate, și treptat să maresti distanțele parcurse și greutatea rucsacului. Nu începe cu traseele lungi dacă e prima data cand pleci pe un traseu de munte. Alege traseele de trekking în funcție de condiția fizică pe care o ai;

Antrenamentul ar trebui să înceapă cu câteva luni înainte de drumetie și să se concentreze pe consolidarea forței și precum si anduranță data de antrenamentele aerobic.

 Avantajele trekking-ului

Aceste avantaje adițional fața de ceea ce oferă drumețiile.

  • Te vei bucura de prospețimea aerului din dealuri și trasee de drumeții montane
  • Îmbunatățești circulația cardiovasculară
  • Crearea de noi prieteni pe trasee
  • Vă bucurați de priveliști uimitoare (în funcție de traseul de trekking)
  • Experimentați dormitul în natură
  • Veți prinde cele mai frumoase răsărituri și apusuri

 

munte peisaje animale salbatice

 

Dezavantaje ale trekking-ului

  • Rucsacul va fi mai greu.
  • Mai riscant, în principal din cauza animalelor sălbatice
  • Dacă mergeți singure, riscați să nu aveți asistență în caz de vătămare. Este o activitate prea frumoasă pentru a nu o impartasi cu cineva drag.
  • Riscul de bătături

Trasee populare de trekking

Poti să faci trekking oriunde în lume, însă există câteva zone care sunt populare pentru acest tip de drumeții. În Romania, munții Carpați oferă excelente posibilități pentru drumetii lungi de la 2 la 7 zile sau chiar mai mult. Iată câteva trasee populare de trekking din România.

 

 Trasee de trekking din Romania:

  • Creasta muntilor Fagarasului
  • Creasta muntilor Rodnei
  • Creasta muntilor Maramures
  • Traversarea muntilor Vrancei
  • Creasta muntilor Cernei si Godeanu
  • Traversarea Carpatilor de Curbura, din Penteleu pana in Piatra Mare
  • Traversarea Negru Voda, crestele Leaotei si Bucegilor
  • Creasta Carpatilor Meridionali
  • Creasta Carpatilor Orientali

ALPINISM

 Alpinismul este de departe cel mai dificil și provocator dintre cele trei activități, deoarece este mai tehnic și se face la altitudini mai mari. De obicei, veți escalada munți peste 5.000 de metri.

Călătoria de alpinism durează câteva zile pentru a finaliza și necesită o mare cantitate de pregătire tehnică și fizică. De asemenea, aveți nevoie de mult mai mult echipament de susținere decât atunci când faceți drumeții sau trekking.

 Înainte de alpinism, trebuie să înveți cum să folosești echipamentul înainte de călătorie. De exemplu, va trebui să știi cum să folosești un topor de gheață sau să urci gheață cu crampoane sau cum să te ancorezi în ascensiune. Mai mult, va trebui să înveți cum să mergi pe ghețari, să supraviețuiești furtunilor de zăpadă și cum să te salvezi în cazul în care ai alunecat.

Deși este un pic provocator, alpinismul este captivant și oferă o mulțime de distracții.

mont blanc munte varf alpinism

 Îmbrăcăminte sau echipament necesar

 În plus față de lista de verificare a echipamentului de îmbrăcăminte și de trekking, veți avea nevoie de câteva articole suplimentare, în funcție de tipul de călătorie pe care îl alegeți, inclusiv:

  • Ham si corzi
  • Colțari de gheață
  • Pioleți
  • Crampoane și cizme de plastic
  • Harnă de alpinism
  • Un topor de gheață
  • O slingă care urcă
  • Casca de urcare
  • Bare telescopice de schi
  • Bucle prusice
  • Cordeline
  • Si lista continua

Nivel de fitness obligatoriu

Precum și celelate 2 activități prezentate. alpinismul este o intensă și provocatoare însă alpinismul ar trebui tratat cu maxima atenție la detalii și încercat numai în grupuri în care sunt prezente personae cu experiență. Înainte de a vă angaja în această activitate în aer liber, asigurați-vă că puteți urca sau drumeție timp de 5-6 ore cu un ghizodan de 30 de kilograme pe spate.

Pentru a fi pregătit pentru acest lucru, ar trebui să faci exerciții fizice timp de o oră, de patru ori pe săptămână. În zilele libere, ar trebui să faceți drumeții lungi (10-12 ore).

 Avantajele alpinismului

  • Este amuzant
  • Urcarea crește încredere
  • Înveți să apreciezi natura
  • Crește nivelul de adrenalina.
  • Vei simți senzații de impline greu de descries în cuvinte.
  • Acestea sunt în plus față de avantajele drumetiilor și trekking-ului.

Dezavantaje ale alpinismului 

  • Puteți dezvolta boală de altitudine
  • Durează mult timp să te antrenezi și să fii potrivit pentru o călătorie
  • Este periculos să o faci singură

Lasă un comentariu