LIVRARE ȘI RETUR GRATUIT

CUM SĂ MÂNCĂM MAI PUȚINE DULCIURI?!

În perioada aceasta, pe langă grijile zilnice pe care oricum le aveam legate de copii, de job, de alăptat, de nesomn, a mai aparut și izolarea dar și anxietatea dată de pandemia de coronavirus.

Nu e de mirare că multe dintre noi s-au trezit făcând ture până la frigider sau la dulapul cu dulciuri în căutare de puțin confort.

Deși suntem de acord ca puțin dulce nu strică nimănui în perioada aceasta, multora ne e teama de kilogramele în plus care pot veni de aici.

Ce putem face să ne păstram și mințile limpezi dar nici să nu ieșim dupa pandemie cu 3 numere in plus la haine?

1. Să avem grijă ce mâncăm la mesele principale. Pofta de dulce de după masă începe la micul dejun. Așa că recomandarea noastră e sa avem mereu o sursă serioasă de proteine la fiecare masă (chiar și la micul dejun). Fie că este vorba de 2 oua, un iaurt grecesc, o cutie de perle de branză, un somon fume sau o bucată de carne. La fel de important este să avem și o sursă de grăsime și de fibre. Și bineînteles cât mai puține alimente procesate. Astfel ne vom stabiliza glicemia și poftele se vor diminua.

2. Să planificam gustarile, chiar și pe cele care conțin doar ciocolata sau doar ceva dulce. Să știm de la începutul zilei că azi vom manca doua pătrățele de ciocolată sau 10, 15 (cât credem că ne-ar satisface) la ora 12 și la ora 15 (e doar un exemplu). În momentul în care le planificăm din timp creierul nostru nu le mai caută cu ardoare și putem să le consumăm relaxat, conștient și chiar să ne aducă bucurie în loc de anxietatea care însoțește de obicei o tabletă mâncată pe nerasuflate. Și sigur mâncat conștient înseamnă mâncat încet. Dacă tot am ales ceva bun de mancare macar să îl savurăm și să ne bucurăm de el, nu?

3. Să înlocuim din cănd în când gustarile de dulce cu alt gen de relaxare. De fapt mâncăm dulce să mai eliberăm din stres. Ne e cel mai la îndemână și e și o cale învățată din experiențele anterioare de a mai elibera niscaiva dopamină și a ne face să ne simțim mai bine. Așa că, recunoscând rolul dulciurilor în managementul stresului e clar ca dacă vrem să mâncăm mai puțin trebuie să punem altceva în loc. 15 minute de stretching, o baie fierbinte, o cafea virtuală (prin video call chiar) băută cu o prietena sau 15 minute de lasat copiii la televizor și savurat un ceai în liniște. Orice ne aduce un strop de relaxare. Că de fapt asta cautam.

4. Să avem grijă cum vorbim cu noi. Chiar dacă niciuna dintre variantele de mai sus nu vă este ok acum și ajungeti să mancați mai multe dulciuri decat v-ați propus e ok. E o perioada grea pentru toata lumea. Spuneți-vă ce i-ați spune celei mai bune prietene daca ați vedea că e in aceeasi situație. Noi i-am spune: “e ok, poti încerca și măine dar o promisiune facută trebuie respectată. 

Să avem grijă și de noi în perioada aceasta❤️.

redactat: Consultant nutriție Ana Szabadszalasi 


1 comentariu

  • Muchas gracias. ?Como puedo iniciar sesion?

    cpdmkygmqv

Lasă un comentariu